Česká 3D lukostřelba

24.05.2015 11:57

Organizace zabývající se především 3D lukostřelbou. Od roku 2012 člen IFAA

Ačkoli se jedná o formu terénní terčové střelby z luku, od jiných druhů lukostřelby se velice významně odlišuje.  Z čistě technického hlediska se střílí na terč neznámé velikosti v přírodním prostředí a na neznámou vzdálenost. Terče jsou 3D modely zvířat v životní velikosti s vyznačenou zásahovou zónou.  Většinou na relativně krátké vzdálenosti (lovecké) a často z loveckých pozic. Tedy střelec je částečně zakrytý nebo musí střílet úzkým koridorem, kolem překážky a podobně. Ne vždy pozice střelce umožňuje uplatnit pravidla terčové střelby .  Celou situaci navíc komplikují další faktory související s pohybem v přírodním prostředí. Počasí, optické klamy, různé světelné podmínky…..

Tyto a další faktory dělají ze 3D lukostřelby jedinečnou volnočasovou aktivitu vhodnou pro celé rodiny. Řada tratí v sobě spojuje prvky lukostřelby a treku  a navíc může být velice vzrušující. Je to patrně jediná forma lukostřelby schopná dlouhodobě zaujmout mládež díky svému akčnímu aspektu (podoba s lovem)

V ČR jsou střelci organizováni v klubech , i jako jednotlivci. Česká 3D lukostřelba má cca 1400 střelců, z nichž zhruba 400 je aktivních. Klubů máme 25. Většina z nich je od Prahy na severovýchod (viz mapa klubů na www. 3darchery.cz), nebo na Moravsko- Slovenském pomezí.

Zatím máme 3 stálé parcoury (trvale postavené tratě) a sice  v Budějovicích, Hradci Králové a Turnově. Malý parcour je na Pálavě, další jsou v jednání na Kladnu a v Krkonoších.

Ačkoli má výrazně volnočasový charakter se pořádají ve 3D lukostřelbě mistrovství Evropy i Světa. Česká 3D lukostřelba je členem IFAA- Mezinárodní asociace terénní lukostřelby a čeští 3d lukostřelci patří mezi světovou špičku.

IFAA kromě 3D lukostřelby zná ještě lukostřelbu halovou, pazourkovými hroty, a lukostřelbu terénní . Ta se střílí na kruhové terče, nebo na terče 2D