Reportáže

Choltice 12.3.2014
14.04.2014 09:18

6.kolo Českého Poháru a zároveň první kolo Grand Prix

V sobotu 12. Dubna proběhlo v Cholticích u Pardubic 6.kolo Českého Poháru a zároveň první kolo Grand Prix. Český Pohár je českou mistrovskou soutěží v dlouhodobém uspořádání, Grand Prix je mezinárodní dlouhodobá soutěž .  GP se účastní ČR, Slovensko a Polsko a to, že je bodována podle umístění umožňuje porovnávat soutěže podle různých pravidel.

Prostředí: Soutěž proběhla v parku barokního zámku v Cholticích. Zámek stojí na místě tvrze vystavěné na přelomu 13. a 14.stol. rodem Benešoviců.  O jeho barokní podobu se postarali vlastníci z rodu Thunů, kterým zámek s přestávkami patřil až do vyvlastnění na základě Benešových dekretů. Uvnitř zámku se nachází kaple Sv. Romedia od stavitele Rossiho de Luccy , jejíž zajímavostí jsou postavy arcikacířů, například Husa, Jeronýma Pražského, či Luthera. V zámku je restaurace, před zámkem rozsáhlý anglický park a obora.

Účast 165 střelců byla skvostná a jelikož se jednalo o soutěž mezinárodní, bylo možno potkat na startu střelce z Polska i Slovenska. Tradičně nejvyšší účast byla v kategorii loveckého reflexního luku – TRRB. Počasí bylo příjemné , trať velmi pěkná a nálada povznášející.  V parku byly k vidění terče školácké, ale i zapeklitosti, jako třeba poťouchlý krokodýlek na gumičce , plující po rybníku a požírající šípy odvážných střelců.

Vesměs velice oceněným počinem bylo rozložení střelců do skupin.  To se sice už tu a tam děje, ale pro turnaj s velkou účastí je rozložení pomalejších střelců  mezi svižnější závodníky skoro nezbytností a navíc to pomáhá poznat jiné kategorie i jinak, než podle tváře.  Většina střelců měla navíc soudnost, a pokud šíp nenašla hned, dohledávat šli až po soutěži. Ostatně tak to i stanovují  pravidla.Šípy z vody navíc vylovila pořadatelská služba.

Oběd proběhl  bez problémů v zámecké restauraci a před vyhlášením ještě vložená soutěž o terčovnici sponzora – hradecké firmy Yate.

Pořadatel vznešeně ocenil i nenaplněné kategorie, takže oceněných bylo veliké množství