Reportáže

29.10.2012 10:10

Výjezd českých střelců na oblíbený závod do Rakouska z pera pana Roberta

Pár tradičních, a Vám všem dobře známých objížděčů turnajů, a to i mezinárodních, se rozhodlo zpříjemnit si podzimní čas plískanic lukostřelbou v Rakousích v klubu Karla Messerera v Gutau. Výprava započala pátečním srazem vozidel s účastníky v jihočeském Bartochově na 3D parkuru ITA-klubu, kde jsme si uspořádali soukromý dvoukolový mini-turnaj třech týmů-posádek ve složení:
družstvo A – Pepe (milovník pepřené kávy), Dudu a Bobo
družstvo B – pan řídící Osten, Korado, Gargamel a Ondra
družstvo C – statkář, latifundista a čerstvý veterán Standa s Kačkou z Chiméry
Už při rozcvičení před dopoledním tréninkem se projevila forma některých kandidátů na medaile tím, že hned na rozstřelu hledali svoje vymazlené favoritní šípy v prostorech za terči.

Každopádně, toto tréninkové kolo ustanovilo nový traťový rekord pro modrý kolík Ondrovým nástřelem 265 bodů, což velmi, ale opravdu velmi těžce nesl na večeři dorazivší držitel všech dosavadních rekordů prezident ITA-klubu Karel. Jen padající tma rozhodla, že nový rekord vydrží déle, minimálně do následujícího dne, než Karel vyrazí na okruh…

Na odpolední tréninkové kolo stačil ještě dorazit Běžkař Horst a rybář Milan se spoustou krásných nových strojů. Ten si navíc mohl dovolit vyrazit na trať bez bodovačky, protože dostal jednu zarámovanou nekonečnou bodovačku s věnováním od Pepy z Libichova. Ať mu tedy slouží!

Ještě než se úplně setmělo, proběhl na dvoře usedlosti směnný obchod, tentokrát nikoliv s lidským masem jako posledně, kdy si Libichovský Pokladník vybíral krvavou „daň“ za přestup budoucího Mistra Evropy v LB Arniho do ITA-klubu v podobě gumové lištičky, ale tentokrát se spokojil „jen“ s opcí, takže s námi v autě cestoval do Rakous a zpět i klokan a plameňák…

Sobotní vstávání bylo neveselé a to přesto, že zejména členové osádky pana řídícího se odebrali do kanafasu nespolečensky brzo, a ještě si nechali zabalit poloviny svých porcí vepřových kolen do mističek na ráno. Počasí totiž nevěštilo nic dobrého – hustá šumavská mlha - a sporadické zprávy z Prahy a okolí (tzn. Středočeský kraj) hovořili o sněhových vánicích a kalamitě. Cestou nikdo nezabloudil a do Hundsdorfu u Gutau jsme dorazili spořádaně a načas. Obligátní čekání na start se obligátně protáhlo, ono zaregistrovat téměř 200 závodníků (poslední výpis starý 3 dny hovořil celkově o 198 střelcích všech typů zbraní a věkových kategorií) a rozdělit je do družstev na dva okruhy, zabere více času. Bohužel s čekáním také houstnul padající déšť a tak když kolem desáté odpálil Karl startovní dělobuch, střelci na metách čelili nejsilnějšímu dešti od rozbřesku.

Počasí zjevně poznamenalo kvalitu nástřelu a k obědu se favorité trousili se smíšenými pocity. Stejně jako včerejší večeře (vepřová kolena), tak i dnešní oběd (vepřová pečínka s knedlíkem a zelíčkem) účastníky zájezdu totálně odrovnala a jediné, co je dokázalo probrat k životu, byl pohled do průběžných výsledků, kde (jen tak namátkou…) Korado držel 1.místo v LB a panem Řídícím v závěsu na 3.místě, v TRRB držel 1.místo Ondra a v těžce nabité a pohlavně sloučené kategorii BB se na prvního Gargamela dotírala chimérovská Kačka… V kategorii LB veteráni nebyl bez naděje ani Libichovský Pokladník na 4.místě, protože se dalo očekávat odstoupení některých soupeřů ze zdravotních důvodů.

Už při nástupu do druhého kola bylo při pohledu k severnímu horizontu jasné, že nastane změna. Přestalo pršet a začalo sněžit, teplota klesla k nule a posléze i pod bod mrazu. Těm, co se stačili o polední pauze alespoň trochu zbavit nejmokřejších částí oblečení to nemuselo vadit, ale ti mokří už věděli, že musí dostřílet než začnou tuhnout.

Všeobecně by se dalo říct, že zatímco na okruhu „B“ probíhala sklizeň lehkých bodů, okruh „A“ byl hřbitovem favoritů a pořádně zamíchal celkovým pořadím. Dobu čekání a nervozity jsme si krátili u kávy, čaje s rumem („Tee mit Rum oder Rum mit Tee…?“) a sladkostmi, převážně domácími koláči, záviny a buchtami.

Výsledky a vyhlášení vítězů dorazilo se tmou a sněhovou vánicí, ale do velkého stanu se vešli všichni. K překvapivému zvratu došlo v kategorii LB (muži normálního věku 21-50), kde Korado neudržel vedoucí pozici a propadl se na druhé místo a vítězství přenechal drtivě finišujícímu panu Řídícímu. V kategorii LB (stařečci nad 50) došlo k předvídatelnému konci – po odstoupení Božidara si Libichovský Pokladník Pepe hravě poradil se zbytkem soupeřů dost nevybíravým způsobem - když si nestačili sami zlámat svoje dřevěné šípy, udělal to Pepe za ně. Následně je se svou známou blahosklonností nechal dokončit závod s jeho vlastními šípy. Tato taktika mu zajistila první místo. I v kategorii PBHB se Čechům dařilo a na bednu se prostřílel Běžkař Horst, jištěn z bramborové pozice Václavem z Trefy. Za nimi v závěsu pak na 6.místě čerstvě z Bartochova vyučený Dudu. Nejmladší účastník v kategorii TRRB (stařečci nad 50) statkář Standa se umístil na pěkném 6.místě, což bylo zlepšení o tři místa po kole prvním. V kat.BB (pohlavně smíšených) Gargamel neponechal nic náhodě a udržel si svoje 1.místo před druhou Kačkou. V početně nejnabitější kategorii TRRB (muži 21-50) – 46 účastníků, to je stejný počet, jako bylo VŠECH závodníků v květnu na poháru v Licoměrsku… - se bohužel na bednu nikdo z Čechů neprobojoval, když náš nejlepší Ondra skončil o dva body čtvrtý a autor těchto řádků pátý.
V kategoriích zbraní se zaměřovači měli Češi také zastoupení na bedně, konkrétně v kuši CRB na 2.místě skončil Venca Továrnický a v CU zlato získal Jarda Holub z Trefy, jištěný z třetího místa Danielem Bendou taktéž odtamtud.

Celkově se dá říct, že každé auto s ČESKOU SPZkou odváželo domů alespoň jednoho medailistu. Nejlépe na tom byla posádka pan řídícího Ostena z Čelákovic, tam měli medaile hned čtyři – dvě zlaté, stříbrnou a jednu bramborovou…

Ještě malá poznámka k cestě domů. Silničáři opět nezklamali a tak na celé dlouhé trase z Dolního Dvořiště přes ČB a Písek až do Prahy jsme potkali jen JEDNOHO sypače, zato dvě auta v příkopu a spoustu dalších, pro letní gumy odstavených na krajnici…

Jak to celé dopadlo si můžete přečíst zde: http://www.b-s-c-m.at/wp-content/upload ... ertung.pdf

a zde: http://www.b-s-c-m.at/wp-content/upload ... ertung.pdf

Pár obrázků je v galerii klubu BSCM Gutau – https://picasaweb.google.com/1140331449 ... 2P3J_DzwE#

a nebo i zde (ale jen z vyhlášení, protože kdo by v té slotě fotil, že…) - https://picasaweb.google.com/1039316665 ... bSamaBedna