Reportáže

Killturnier Eisenbach 4.5-5.5.2013
06.05.2013 10:10

Tradiční 3D soutěž v německém Schwarzwaldu.

Výprava českých 3D střelců vyrazila na prestižní soutěž pro tradiční luky na jihozápad Německa. Killturnier každoročně vyhlašuje Henry Bodnik a firma Bearpow a je výborně sponzorsky zajištěna. Probíhá v proslulém lukostřeleckém centru v Eisenbachu poblíž hranic se Švýcarskem a Francií.

Eisenbach se nachází v nadmořské výšce kolem 1000m v národním parku Černý Les. Krajina je velice kopcovitá a svým rázem trochu připomíná Krušné Hory. Lukostřelecké centrum provozuje lukostřelecký nadšenec Hubert.

Turnaj byl vyhlášen ve třech kategoriích - TRRB,LB a PB-HB (longbow, lovecký reflex a historický luk)- u TRRB byl povolen kovový střed. Zúčastnili se elitní střelci ze 7 zemí a řadu účastníků zdobily mistrovské tituly z Evropy i Světa. Účast něco přez 100střelců.

Za Č3DL vyjeli

- LB- Tomáš Hanuš, Pavel Osten, Jan Machovský,

TRRB- Ondřej Louthan, Iveta Mikešová, Karel a Pavel Tomanovi, Martin Frélich.

PB-HB - Michal Sodja.

Páteční příjezd byl do krajně odporného počasí. Sobota už byla vlídnější- lehce mžilo a pak déšť ustal úplně. Hned ze začátku bylo jasné, že nudit se nebudeme- Ondra Louthan se rozstřeloval na jediném volném terči- velkoplošná podložka přišroubovaná k prknu , což bylo dlouho zdrojem veselí. Trať stavěl věhlasný kanadský lovec s ohledem na "loveckost situace", takže kdo se neumí ohnout, nebo si najít ve větvích střelecký kanál- ten se divil. Většina terčů byla malá, v křoví, ve vřesu...nebo byl v křoví střelec. Střílelo se na 27 terčů po dvou šípech. Bodování - komora (osmička) za 10, zraněné zvíře -2 a out za 0. Občas bylo výhodnější dát úmyslně out. Často se žertovalo na téma- jak je výhodné uhádat out. (Outy body nežerou).Na trati stál stánek s občerstvením.

Češi ostudu nedělali a po prvním dnu jsme zaujali vedoucí pozice. Tomáš Hanuš dokonce napříč všemi kategoriemi.

V podvečer proběhla soutěž loveckými šípy z posedu. Do druhého kola postoupili střelci se zásahem vnitřní zóny. Ve druhém kole se měřila vzdálenost zásahu od středu komory, označeného červeným čudlíkem. Vyhrál junior ze Švýcarska se zásahem čudlíku, druhý byl Švéd cca 1 cm od čudlíku.

Druhý den se střílelo na jeden šíp a bodování bylo 20,-5 a 0. To už byli Češi známé firmy. Prostředí bylo báječné, střelci si navzájem fandili a nikde nebylo k vidění "sportovní" dusno. Velice to pomáhá psychice. Veliké veselí vzbudil zásah surikaty, který ji vyvlékl z roksorů a ta přeletěla pařez. Řada střelců měla luky přez 60 liber.

Do finále postoupilo 16 nejlepších střelců a finále proběhlo bez rozdílu kategorií. Terče byly- střelba vodorovnou škvírou, střelba svislou škvírou střelba škvírou u země, javelína na cca 25m a 15 vteřin a krysa z posedu.

Tomáš Hanuš měl rozstřel s Martinem Kalinerem z Erfurtu(TRRB) z posedu na javelínu na cca 30m. Tom dal 8,11, Martin 8,5 a Tomáš se stal vítězem.

Celkově jsme se umístili- Tomáš Hanuš 1.

                                    Pavel Osten.4..

                                     Michal Sodja 8.

                                    Iveta Mikešová 15.

Henry Bodnik zářil štěstím že konečně vyhrál LB. Moc pěkný a zajímavý závod. V Německu jsme zapsáni velmi dobře