Reportáže

07.08.2015 13:00

reportáž Petra Maralíka

Díky Krakonoši za počasí, svěží vánek

Přípravy na letošní 1. ročník Krakonošova šípu začaly hned po skončení „nultého“ úspěšného ročníku. Věděli jsme, že pokud chceme pokračovat, musíme řadu věcí zlepšit, počínaje službami bufetu, přes toalety, vložené soutěže atd. Vznikl také nápad osvěžit jeden z večerů vystoupením vynikající české jazzové zpěvačky Petry Vlkové. Přípravy běžely standardně, v dostupných lukostřeleckých médiích jsme včas zveřejnili všechny potřebné informace. Téměř nikdo se ale nehlásil. Mírně nervózní jsem odjížděl 3 týdny před závodem na dovolenou v Tatrách a přihlášených bylo 7 závodníků. Přemýšlel jsem, co jsme minule zvorali, svou roli také hraje dostupnost Bratrouchova atd. atd. Místo večírků s rodinou jsem tak na dovolené spustil masáž kamarádů lukostřelců, Jarča Krausová přeložila propozice a přihlášku do angličtiny, zveřejnili jsme výzvu opakovaně na Facebooku, Arni zalovil ve svém revíru kamarádů a známých a počet přihlášených začal růst. Jak se říká, nejhorší je smrt z vyděšení. Když se počet přehoupl týden před závodem přes 50, prorokoval Tůča konečné číslo 80, čemuž jsem nevěřil. Nakonec letošní ročník Krakonošova šípu přilákal do Bratrouchova 94 závodníků v 8 kategoriích. Trať byla postavena trochu netradičně, jak avizoval Arni již dlouho před akcí. Občas jsme museli do kleku, občas do sedu, střílelo se skrz malá okénka, jakož i na pěknou vzdálenost, vše snad korektně. Trochu jsme se nechali inspirovat slavným Killturnierem a byli jsme překvapení, s jakou samozřejmostí většina střelců trať zvládla, bez nejmenšího zaváhání. Za zmínku stojí mj. krásný výsledek pana Jardy Kejvala, který si suverénně ve svých 73 letech poradil s celou tratí a nastřílel 404 bodů. Připraven byl také bohatý doprovodný program, vystoupení kamarádů Pepy (housle, kytara) a Marka (kytara, banjo) a ze soboty na neděli naprosto skvostné Péti Vlkové, s doprovodem Ondry a Petra v rámci koncertu "Jazz pod hvězdami". Vydařilo se jak počasí, tak catering, pobavili jsme se vloženými soutěžemi "Krkonošská svině" a "Kerkonošskej long". Bylo určitě dobře, že byl závod otevřený pro všechny zájemce. Sešla se tak celá plejáda střelců z ATL, Č3DL ale také ze zahraničí. Dušan Binder nám vyfoukl titul v longbow, kamarádi ze Slovenska i z Polska nastříleli výborně i v TRRB. Velkou radost nám tradičně udělali Moraváci od Tišnova i odjinud. Osobně jsem si užil trasu až po závodě, kdy jsem se prošel s Přemkem Kučerou, Martinem Vilgošem, Milan Pospíšilem a Romanem Kopřivíkem. Vzájemné hecování a vtípky skončily v Baru U Sojky, někteří z nás zde vydrželi až do ranních hodin.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří pomohli s přípravou i realizací závodu, členům i nečlenům klubu jakož i všem, kteří přijeli na závod. Krakonošův šíp je zvláštní tím, že si žije samostatným životem, když někdo přijde s nápadem na vloženou soutěž o šampáňo jako Peťa Gala z Opavy, neváháme a jdeme do toho. Povídá se o józe, lukostřelbě, o kudlách, o šamanech (jedna nefalšovaná šamanka – Helenka, byla dokonce přítomná), o muzice, o jiných závodech a turnajích, tančí se, zpívá, jí a pije. Letos si určitě velkou pochvalu zaslouží kluci za grilovačku, klobásy, buřty, steaky, pstruhy i sejkory. Hlavně pak se vytáhli kluci při stavbě trati: Arni, Filip, Miki, Tůča, Ninja, Leoš a Jirka. V zákulisí pomáhala spousta dalších báječných lidí, manželek a dětí vlastních i nevlastních.

Díky YATE Targets, hlavnímu sponzorovi závodu, jakož i dalším sponzorům, Kačce, Tůčovi, Janě, Leošovi. Díky Krakonoši za krásné počasí a brzy zase AHOJ! Petr.

Zaslechli jsme: Chlapi se dělí na 20, 50 a 90% podle toho, kolik nákladů na pořízení věcí pro svou radost manželkám přiznávají. Ti nejlepší dokáží maželky přesvědčit, že "ta věc" je zde již dávno, příp., že si ji jen vypůjčili.

 

 

 

 

 

Fotoreportáž ze závodu od Kačky a Petra.

 

Fotoreportáž od Péti Galy.