Reportáže

23.02.2016 18:20

Reportáž Petra Madurkaye

Zápisky z Budapešti,

Vím, byl to jen kontinentální závodíček, s bídou Evropského formátu, který se s Mistrovstvím Galaxií v Licoměrsku vůbec nedá srovnávat, ale přesto si dovolím pár postřehů z tohoto lokálního klání….
Soutěž se konala v centru Budapešti v areálu výstaviště. Vzhledem k tomu, že současně zde probíhala velká výstava zbraní chladných i palných plus příslušné doplňky pro lov i boj, k tomu výstava jachet s luxusními doplňky v podobě terénních a sportovních aut či výstava psů, bylo o zábavu skutečně postaráno a každý si ve volných chvílích vybral to své.
Z původního limitu 180ti střelců bylo nakonec něco přes 300 účastníků, takže se střílelo doslova od rána do večera celé dva dny. Nicméně je třeba pochválit organizátory za přípravu, vše fungovalo jak mělo. Vlastní závod byl pro nás dost nezvyklý a to nemyslím jenom umělé osvětlení a střechu nad hlavou, či teplo a absenci větru. Například v bezprostřední blízkosti exhibiční části okruhu probíhaly současně soutěže ve vábení zvěře, hraní na lesní roh, či vaření + tisíce návštěvníků výstaviště.. Střílelo se ve dvou halách, postavené byly dva okruhy po 24 zvířatech. V hale určené pouze pro lukostřelbu byl postaven jeden a půl okruhu a zbylá půlka byla v sousední největší hale, ve které probíhala výstava zbraní. Tato část parkuru sloužila zároveň jako lukostřelecká exhibice pro běžné návštěvníky výstaviště. Každý okruh se střílel ze čtyř postů, vždy šest zvířat najednou v pětiminutovém limitu. Skupiny byly po šesti střelcích a stříleli vždy tři najednou. Střílet na zvířata se muselo podle určeného pořadí a pořadatel si dal záležet, aby hodně střídal vzdálenosti, když už neměl k dispozici převýšení či terénní vlny. Každý den jeden okruh a na závěr pro nejlepších šest v každé kategorii finále, které se střílelo stejně jako závod, vždy tři střelci podle pořadí najednou z jedné mety na šest zvířat za pět minut a finíto…
Ještě něco k výkonům. Naprosto excelentní výkon podal v naší kategorii TRRB Ferenc Molnár a potvrdil tím svojí pozici aktuálního mistra světa. Když pominu jeden aut (podle mne si ho střelil schválně, abychom si nemysleli, že je UFO), nedal za celou soutěž jedinou ránu mimo zónu a i těch osmiček měl poskrovnu. Celé to završil ve finále, kdy neopustil desítku a po zásluze vyhrál. Jeho střelecký styl je úžasný na pohled, precizně provedené předmíření a nátah zakončený čistým vypuštěním šípu. Vždy stejně jako stroj, s absolutní jistotou a nadvládou nad lukem i cílem. No, prostě MISTR… Pěkným překvapením byl výkon Petra Málka. Petr je střelec z SK a bratr Ľuba Málka, kterému mimochodem anulovali první soutěžní den z důvodu zbytkového alkoholu v krvi! Budiž to varováním pro všechny alkoholu chtivé zahraniční střelce v Maďarsku!! Takže žádné ranní pivsony před závodem. Kdo pojedete v srpnu na MS HDH do Sopronu, musíte s alkoholtestrem před závodem i při závodě počítat!! No zpátky k Petrovi. Podával velmi vyrovnaný výkon po celou dobu soutěže včetně finále a zaslouženě skončil třetí. Moje maličkost podala naopak poměrně nevyrovnaný výkon završený poslední ranou ve finále do zástěny místo do zvířete, kterou jsem si zpečetil zasloužené bramborové umístění… Ještě že jsem měl sebou manželku a syna, takže jsme nakonec neodjížděli bez medailí. U Ostenů to dopadlo velmi podobně a čest rodiny skvělým výkonem zachránila Jituš. Nakonec celá libichovská výprava se rvala jako stádo lvů včetně světoznámého pokladníka Pepy, takže si odváželi do své vísky tři cenné kovy.
Na závěr mohu říci, že celá soutěž ve mne zanechala velmi příznivý dojem a mohu ji doporučit všem střelcům, kteří chtějí zažít něco nového ve 3D střelbě.
Petr