Reportáže

Mistrovství Sluneční Soustavy ve 3D lukostřelbě
21.02.2016 11:56

20.2.2016 proběhla soutěž ve 3D lukostřelbě lokálně vesmírného významu

JS.Licoměrsko uspořádala 20.února 2016 lukostřeleckou soutěž přelomového významu. Poprvé v historii planety Země, ale pokud je nám známo i v historii Vesmíru došlo ke spojení závodu Českého Poháru a intergalaktického mistrovství. Soutěž byla ohlášena jako 6.kolo Českého Poháru a zároveň MISTROVSTVÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY A PŘILEHLÝCH GALAXIÍ.

Na soutěž byli pozváni i obyvatelé Canis Major, jakož i Velkého Magellanova Mračna. Obyvatelům malé galaxie v souhvězdí Střelce byla soutěž ohlášena pouze prostřednictvím vývěsky na desce úřadu v Kácově. Přeci jenom se jedná o velmi malou a málo významnou galaxii.

Vzdálenější galaxie pozvány nebyly, ale jejich střelecké licence uznáváme, takže pokud by od nich někdo přijel s námi změřit síly, i on by mohl soutěžit. Ovšem vyhrát by mohl jenom soutěž. Titul je samozřejmě vyhrazen pouze pro obyvatele nejbližších tří galaxií.

 

Mistrovství předcházelo klimaticky nepředvídatelné období. Ačkoli předchozí zeměpáni deklarovali v písních schopnost ovládat počasí a poroučet větru i dešti- ani je vítr a déšť příliš neposlouchaly. Skoro to vypadalo, že je jim Miroslav Toman, ministr zemědělství Štrougalovy vlády ,lhostejný. Nad Evropou kroužil chladný a vlhký vzduch a spojená psychická síla obyvatel několika galaxií vyslaná směrek k tlakové níži nad Azorskými Ostrovy meteorology spíše zmátla a dlohodobé předpovědi byly o to složitější.

Ve středu 17.2. se dokonce republikou od jihozápadu prohnaly přívaly sněhu které ochromily dopravu a v Praze napadly dobré 4 centimetry hnusného mokrého sněhu.

Všemu navzdory a napojeni bylinným čajem, přesto stavitelé trati v počtu 3 z JS Licoměrsko, jeden z Chiméry a jeden z Větví připravili okruh na loukách a v lesích velkostatkáře pana Š. Byl veden jinudy, než obvykle a byl plný střelecky zajímavých kompozic. Bylo vidět, že i v reletivně nudné, až ospalé krajině středního Posázaví se dá postavit zajímavá trať .

Účast byla poměrně hezká s ohledem na předpověď, chřipkovou epidemii (v TV zprávách skoro pandemii), jarní prázdniny a roční dobu. Dokonce přijely silná výprava z Pálavy, ačkoli se zprvu obávali, aby jim v Čechách nenastydly děti. Přeci jenom je to severněji a ve vyšší nadmořské výšce. Kácov leží v nadmořské výšce 332m a Licoměrsko nejméně o 20m výš.

Jak již bylo řečeno, trať byla postavena zajímavě a s různými psychickými "kazítky". Několik střel do mírného svahu, ve stísněném prostoru, s neurčitelnou vzdáleností.......ale vždy se snahou aby nedocházelo ke zbytečným škodám na střelivu. Poměrně dost těžké to bylo.

Nakonec všechny mistrovské tituly zůstaly v Čechách a na Moravě.

Mistry Sluneční Soustavy a přilehlých galaxií pro rok 2016 se stali:

CU(FU)- Pavel Šrut- Kentaur Pardubice, Česká Republika

BB-         Petr Dlesek- Chiméra, Česká Republika

HU (BU)-Karel Orság-Chiméra, Česká Republika (i když je trochu Němec)

TRRB (BHR) junior-Kuba Kvapil-Pálava, Česká Republika

TRRB(BHR) ženy- Iveta Mikešová- Itaclub,Česká Republika

TRRB(BHR)veteráni- Vítěslav Langr, Lukostřelci Českého Lesa, Česká Republika

TRRB(BHR)muži- Ondřej Louthan, Chiméra, Česká Republika

TRLB- Martin Vilgoš, Česká Republika

PB-HB(HB)- Michal Sodja, Pražské Větve, Česká Republika

Minis-Vít Wognar, Pálava, Česká Republika