Reportáže

první kolo ČP podle nových pravidel
10.11.2013 15:35

Závod nejvyšší obtížnosti v Adršpachu

Na závod pořádaný v listopadu již tradičně klubem Chiméra jezdí už tradičně 3D labužníci.

 

Díky extrémně těžkému terénu, ročnímu období a zlovolné povaze pana předsedy Chiméry se nedá očekávat veliký bodový zisk. V této roční době se mohou vyskytnout prakticky všechny typy počasí s výjimkou tropických veder a navíc ke konci soutěže už je takové jakési blbé světlo.

Svislý skalnatý terén umožňuje prakticky jakýkoli úhel střelby a hojný výskyt šípožerných skal kladou nároky na střelcovu psychiku

Letošní ročník byl navíc mimořádný tím, že byl prvním závodem sezóny podle pravidel IFAA. Začínal tudíž instruktáží o změnách v pravidlech.  Jako obvykle, někteří střelci již po první informaci šli vytvářet diskuzní kroužky, takže kromě svého názoru na počítání sporných zásahů jinou informaci nepřijali a bude jim trvat několik kol (či ročníků), než si všimnou, že se pravidla změnila.

Ti ostatní , co dávali pozor, vytvořili disciplinovaně střelecká družstva a zjistili, že v každém družstvu mají kapitána, který zároveň rozhoduje ve sporných otázkách. Také si všimli, že nyní se stojí za metou, nikoli před ní.

Někdo z pořádajícího klubu zřejmě namaloval želvu, protože se počasí umoudřilo a před závodem přestalo pršet a po chvíli i foukat.

Trať byla postavena opět velmi pěkně, velmi pracně a jinudy. V noci a ráno pršelo, takže to chtělo trochu si dávat pozor, kam člověk šlape. Milovníci předzimní přírody si přišli na své.

Závod byl rovněž souborem optických klamů a duševních pastí nutících střelce měnit náměr a potom si spílat. Zdánlivě snadné střely si vybíraly daň a množství desítek už nebylo tolik vítané, jako při předchozích ročnících. O pár bodů přišli i ti střelci, kteří zapoměli být o dva milimetry přesnější a mezní čáry zasahovali z vnější strany.

Adršpach měl mezinárodní účast a střelci z Polska rádi využili možnosti zastřílet si u sousedů. Z úrovně soutěže byli nadšeni.

Závod byl velice kvalitně připraven, postaven a vůbec byl velice krásný. Ohlasy jsou zatím velice pozitivní a zdá se, že přechod na nová pravidla proběhl hladce