Reportáže

Sedmihorky 5.10-6.10.2013 MČR
08.10.2013 14:39

Stručná zpráva o závěru sezóny

16.Mistrovství  České Republiky ve 3D lukostřelbě

 

Závěr sezóny 2012-2013 proběhl velice důstojně v Campu Sedmihorky.  Na přelomu září a října bývá většinou velmi pěkné počasí , pro lukostřelbu ideální. Noční teploty klesnou a ráno jsou mlhy, vlhkost vzduchu stoupne a lépe se dýchá, houby ještě zkoušejí dohnat co se dá, vzduch voní podzimem a stromy chytají pastelové měkké barvy a léto ještě naposled zabojuje. Prostě naprosto ideální podmínky pro všechny, kdo jsou schopni vnímat sílu přírody a radovat se z ní.

Mistrovství Republiky ve 3D pro rok 2013 stavěl klub Chiméra z Hradce Králové. Český  Ráj patří mezi lukostřelecky nejatraktivnější lokality nejen z hlediska krásy přírody, ale i členitostí terénu a možností stavby naprosto neobvyklých sestav a úhlů střelby. Navíc kemp má dostatečné a cenově dostupné ubytovací kapacity a restauraci vařící teplá jídla za české ceny. Zjednodušeně řečeno- mimořádný střelecký zážitek se dal očekávat.

Co bylo potěšující  byla opět stoupající účast střelců.  V roce 2011 tato soutěž účastí 61 střelců klesla na samé dno.  Letos sice nedorazily zahraniční výpravy (příští rok oslovíme Rakousko, Německo a Polsko včas), několik špičkových střelců odjelo na MS reprezentovat jiný svaz, na Slovensku probíhal oblíbený závod Južnej Petky, ale přesto bylo přihlášeno přes 100 závodníků. Dokonce to vypadá , že se znovu naučíme překonávat široké „nelukostřelecké“ území moravsko- českého pomezí.  Z Moravy dorazila řada skvělých střelců.

 

Co bylo nejenom důstojné, ale i dojemné, bylo slavnostní zahájení. Pořádající klub se vybavil ozvučovací technikou, Svaz dodal Státní i Svazovou vlajku a zazněla hymna. Tak to má ostatně na MČR vypadat. Bylo by příjemné, kdyby tak vypadaly i závody Českého Poháru a pokusíme se tento standart aplikovat i na vyhlášení Českého Poháru- to je totiž také Mistrovství Republiky, jenom v dlouhodobém uspořádání. Věřím, že časem se i všichni střelci naučí vnímat slavnostnost státní hymny a celého zahajovacího a závěrečného ceremoniálu a budou se podle toho chovat. Nutno říci, že pohnutí bylo vidět alespoň na většině přítomných. Osobně se mi velice líbí zahraniční zvyk slavnostních zahájení, kdy jsou vystaveny symboly státu, sportu i jednotlivých klubů a spolků.

Pohnutí s výškovými metry zase opadlo a člověk se začal starat více o svou artrózu, plíce a vydýchání se před výkonem. Trať byla opravdu přenádherná. Počasí přímo laboratorní , sluníčko, asi 15 stupňů, nikdo v doslechu nehlučel, jediný kuřák kterého jsme potkali byl houbař nerespektující ani pravidla pohybu v CHKO, ani vcelku běžná pravidla pro zacházení s ohněm v lese. Na jeho obhajobu nutno říci, že se nevynořil za terčem a odsmrděl bezpečným směrem.

Z trati nelze podat objektivní a obecnou zprávu, protože po celý závod člověk vidí jenom svou skupinu , případně obě sousední, když někde dojde k nahuštění skupin. Co bylo asi společné pro více střelců- naprosto jsme nezachytili pokyn, že obě kola se střílí najednou a bez oběda. Takže jsme nebyli vybaveni ani stravou, ani nápoji. Toto zjištění způsobilo prudké Pavlovovy reflexy a okamžité zhroucení fyzické i psychické formy. To se samozřejmě projevilo i na sportovním výkonu. Musím pochválit obě děti ve skupině (3D lukostřelnice pod Pálavou)- jednak se na trati chovaly vzorně a jednak únavu a nepohodlí nesly opravdu statečně.

Trať byla postavena opravdu přenádherně

Po velmi pozdním obědě proběhlo vyhlášení Českého Poháru a poté Valné Shromáždění Svazu. Tady došlo k malému zmatku, protože Předseda při množství úkolů nevytiskl seznam mandátů, jenom ho poslal emailem mandátové komisi . Ta to brala tak, že je vše zařízeno……No, vyřešili jsme to a na průběhu následující sezóny se dohodli.

Večer jsme měli vzácnou příležitost pro socializaci. Většinu střelců zná člověk jenom od vidění a dokonce i když skupiny losuje počítač, nějakou záhadnou procedurou je vylosuje velmi často úplně stejně. Restaurace je zvyklá zavírat v 10 hodin, takže i odpočinek byl důstojný.

Neděle byla ve stejném duchu. V přátelské pohodě jsme se ponořili do hvozdu  a kolem zurčela příjemná energie. Jako by s námi pochodoval Roesler- Ořovský, Tyrš, baron Coubertain…….Nádherný den. Po obědě už bylo jasno. Sešli jsme se na rozstřelové loučce, kde se utkalo nejlepších 6 střelců z každé kategorie ve finálovém souboji.

Kdo čekal unuděnou a uzívanou atmosféru, hrubě se mýlil. Podle umístění v hlavní soutěži dostali střelci handicap 30,27,24…..bodů. To smazalo značné výkonnostní rozdíly z trati a dalo závodníkům novou šanci pozměnit výsledek. Střelnice byla vybavena velkou tabulí s okamžitými výsledky a u mikrofonu moderoval Ředitel závodu Pavel Urban. Jenom u soutěže barebow předal pomyslnou pochodeň Předsedovi, protože šel sám soutěžit.

Bylo to tedy impozantní. V kategorii Hunter byl dokonce rozstřel a místy se opravdu prohodilo konečné pořadí střelců. Navíc vše bylo uváděno fanfárami a nervy pracovaly na plný úvazek.

A vše bylo rozhodnuto- další šance za rok.

Po slavnostním vyhlášení byl ještě vylosován výherce veliké profesionální terčovnice (velmi hodnotná cena) s vyloučením nepřítomných.

Opravdu skvělý sportovní i lidský zážitek

medvěd focený přez houbu

MISTRY REPUBLIKY VE 3D LUKOSTŘELBĚ PRO ROK  2013 SE STALI

Kladkový luk:Ivan Doležal    - Chiméra

Lovecký kladkový luk: Karel Orság - Chiméra

Holý luk: Milan Hladil- Itaclub

Tradiční Reflexní luk: Ondřej Louthan - Kentaur

Tradiční Dlouhý luk : Pavel Osten - Libichov

Primitivní a jezdecký luk: Michal Sodja- Pražské Větve

Kadeti: Jakub Zimmer - Chiméra

minis (žáci) : David Kučera- Kentaur

 

7.10.2013

Michal Sodja

Předseda České 3D lukostřelby

 https://plus.google.com/photos/103340660224287329415/albums/5931739965694015393?banner=pwa