Reportáže

WBHC Florencie
14.07.2017 15:03

Mistrovství Světa ve 3D lukostřelbě v Itálii

Zatím nejmohutnější česká výprava se vydala na MS ve 3D lukostřelbě do Italského Chianti. Celkem bylo přihlášených 1600 střelců z 25 zemí, z toho 43 z České Republiky.

Celá soutěž a i její organizace byly v historii IFAA naprosto revoluční a dosud nevídané. Klimatické podmínky náročné.

Slavnostní zahájení a zakončení probíhaly v atraktivní Florencii asi 60km severně od míst samotných soutěží.

Většina českých střelců bydlela ve středověkém hradu Castello di Mugnana zhruba na půl cesty mezi Florencií a místem soutěže  uprostřed kraje Chianti proslulého vínem.

Pořadatel připravil 8 soutěžních okruhů ve dvou střediscích a se třemi parkovišti. Jedno středisko bylo autem nedostupné a dopravu zajišťoval autobus.

Revoluční bylo nepřestavování met na okruzích. Každý okruh měl pevně danou sestavu na celý týden, takže místo obvyklého 2x UAR, 1x 3D a 1x HU se střílely sestavy jak vyšly podle losu a v pátek nestříleli všichni nejrychlejší sestavu HU a notoricky nejpomalejší skupiny neměly v pátek volno.

Na co nás nikdo nemohl připravit bylo strašlivé horko v tuto dobu v Chianti neobvyklé. V extrému přes 50°C na slunci . Vyprahlá krajina místy neposkytovala stín. Na druhou stranu pořadatel nezajistil kuřárny a občerstvovací stanice, což závod trochu zrychlilo.

V mimořádně náročných podmínkách čeští střelci získali řadu titulů a na dobrých místech se umístili všichni.

Zlato vybojoval v AMLB Tomáš Hanuš (stříbro spřízněný Slovák Dušan Binder), který jako obvykle vyvolával údiv nástřely v kategorii ne příliš obvyklými. Ke světovému rekordu ve Standart Roundu z roku 2016 si připsal další za Unmarked animals

Impozantní byl výkon zlatého Oty Repáka- žák v LB nejen že utekl zbytku kategorie o desítky procent, ale nastřílel několik světových rekordů. Respektive drží rekord ve všech třech sestavách IFAA

Zlatou medaili získala Karolína Strapková v CFBBR (žáci)

Zlatou medaili získala Magdalena Šrutová v JFBBR

Zlatou medaili získal Jakub Zimmer v JMBBR

Impozantní byl výkon Marka Kálala, který si vystřílel bronz v AMFU a na vítěze ztrácel 4 body. V sestavě UAR měl jednou plný nástřel a jednou o dva body méně.

 

V CMBBR bronz Lukáš Kučerka.

Medaile o chloupek utekla Petru Madurkayovi, který byl ve silně obsazené kategorii  AMBHR 4.

I ostatní střelci podali nadstandartně kvalitní výkony.

Mistrovství Světa ve 3D lukostřelbě ve Florencii patří mezi ty nezapomenutelné