Co je 3D lukostřelba?

Co je 3D lukostřelba?
04.06.2012 16:03

Každý, kdo četl knihu E.T.Setona Dva Divoši- tuto bibli každého chlapce- mohl se s 3D lukostřelbou v jakési zárodečné podobě setkat. Jedná se o střelbu lukem na modely zvířat v životní velikosti zasazené , pokud možno, do jejich přirozeného prostředí. Soutěžní trať se staví většinou v přírodě- lesy, louky, rokle apod.

Původně se skutečně jednalo o nácvik lovu, ale dnes 3D lukostřelba představuje dynamicky se rozvíjející sport. Jedná se o spojení lukostřelby a  pohybu v terénu- někdy i poměrně náročném . V podobě kterou představuje Česká 3D lukostřelba se setkáte prakticky se všemi typy luků a střeleckých technik , ale i s pestrou paletou různých typů střelců. Kromě příjemně stráveného dne v přírodě potkáte excelentní střelce, ale i skutečné nadšence, nebo celé rodiny.

Ve 3D lukostřelbě se konají různé typy soutěží. Soutěže klubové, dlouhodobá soutěž Český pohár, Mistrovství Republiky, Evropy i Světa.

3D lukostřelce sdružuje celá řada lukostřeleckých asociací. Nejvýznamnější z nich jsou- IFAA- Světová asociace terénní lukostřelby založená v roce 1970 .  Členy IFAA je 46 národních asociací terénní lukostřelby. Za Českou Republiku je to Česká 3D lukostřelba. Od svého založení IFAA pořádá Mistrovství Světa a Regionální Mistroství s účastí mezi jedním a dvěma tisíci střelci

 IBO- mezinárodní organizace lovecké lukostřelby založená v roce 1984. Ta uspořádala i první Mistrovství Světa v roce 1989

V posledních letech do svých soutěží zahrnula 3D lukostřelbu i FITA- mezinárodní  lukostřelecká federace založená v roce 1931 , která se nedávno přejmenovala na WA (World Archery). První soutěž ve 3D FITA proběhla v roce 2003 v Sully - sur -Loire. Jednalo se o Mistrovství Světa a zůčastnilo se ho 56 střelců z pěti zemí Evropy ( Francie, Španělsko, Itálie, Slovenie a Lucembursko) a dva střelci z USA

Státy střední Evropy združuje od roku 2010  HDH-IAA sídlící v Maďarsku, která navázala na zaniklou EAA.

Všechny zmíněné mezinárodní  organizace mají odlišná pravidla, odlišné vzdálenosti, odlišné rozlišení luků a střeleckých stylů , ale jedno mají společné. Střelci se pohybují po vyznačené trati v malých skupinách a střílí z určené pozice- mety. Terče jsou vyrobeny z materiálu určeného pro lukostřelecké terče (Polyuretanová, nebo polyethylénová pěna) a mají na sobě vyznačené zásahové zóny.  Zásahu je přiřazena bodová hodnota podle jeho kvality.

Šípy se používají vesměs terčové s terčovým hrotem a obvyklým provedením příslušným k danému typy luku.  Na trati je možno spatřit střelce s nejmodernějším  sportovním vybavením se zaměřovači a stabilizátory, ale i jednoduché tradiční luky.  Mezi sebou jsou porovnávány jenom luky se srovnatelným vybavením.

Pokud se pro 3D lukostřelbu rozhodnete, můžete očekávat nejen příjemné trávení volného času a velice hodnotný aktivní odpočinek, ale i zařazení se do velice přátelské komunity. Možná se i rozhodnete cíleně zdokonalovat své schopnosti prostřednictvím některého z našich klubů, ale v České 3D lukostřelbě můžete být i členy individuálními. Možná vás podpoří i rodinní příslušníci a budete , jako mnozí další, trávit víkendy rodinnými výlety za lukostřeleckým dobrodružstvím.

Atmosféru soutěží Vám lépe přiblíží GALERIE

Komentáře

Příspěvků: 0
Řadit: od nejnovějších | od nejstarších
Pokud chcete přidat příspěvek,
musíte se přihlásit.